Recept: Mosselen Chermola

Mosselen Chermola - 7evenden Hemel

De gewone mossel (Mytilus edulis) is een in zee levend tweekleppig weekdier. De soort wordt ook wel eetbare mossel genoemd. Er bestaan ook zoetwatermosselen.

De mossel heeft een langwerpig asymmetrisch driehoekige, betrekkelijk dunschalige maar stevige schelp. Er is een zeer onopvallend slot, bestaande
uit enkele zeer kleine tandjes. De buitenkant van de schelp heeft een paarsblauwe kleur. Lichtere kleuren, geelbruin tot groen komen ook voor. In dat geval zijn vaak stralende blauwe tot donkerpaarse lijnen aanwezig. Schelpen van jonge dieren zijn geelachtig en licht doorzichtig. De ‘huid’ van de schelp (het periostracum) is zwart bij volwassen dieren.

De binnenzijde van de schelp is vanuit de bovenzijde van de schelp (de umbo) tot aan de mantellijn vaak bekleed met parelmoer. Tussen de mantellijn en de schelprand is de schelp paars gekleurd (of een beetje blauw).

Bereidingswijze

  • Begin met het voorbereiden van de ingrediënten. Pel en snij de knoflook in dunne plakjes, snij de cherrytomaten doormidden, breek de Spaanse peper en schud de zaden er uit. Daarna snij je de sjalotten fijn. De peterseliestelen snij je heel fijn en de blaadjes van de hiervan wat grover. Zet vervolgens alle gesneden ingrediënten opzij voor later.
  • Kook de spaghetti in gezouten kokend water volgens de aanwijzingen op de verpakking. Zet 5 minuten voor de spaghetti klaar is een grote koekenpan op hoog vuur.
  • Doe na 2 minuten een flinke scheut olijfolie in de pan. Voeg kort daarna de knoflook en alle andere voorgesneden ingrediënten toe.
  • Zorg dat de mosselen goed schoon zijn. Geef een tik op de exemplaren die open zijn en gooi ze weg als ze niet dicht gaan.
  • Smoor de fijngesneden sjalotten en voeg hier de mosselen aan toe. Blus dit af met een glas witte wijn en kook de mosselen gaar.
  • Met een goede timing zullen de meeste mosselschelpen open zijn als je de pasta gaat afgieten. Gooi de schelpen die dicht blijven weg.
  • Voeg de spaghetti bij de schelpen in de pan en voeg de peterseliebladen en een scheutje extra vierge olijfolie toe.
  • Hussel alle ingrediënten goed door elkaar en proef even van de saus. De schelpen voegen genoeg zout toe aan het gerecht, maar even proeven kan geen kwaad.

Smakelijk eten!

Geef een reactie

*

Reserveer